Trøtt hele tiden? Prøv dette!

Date: 25/03/2024

De fleste vil kjenne på å være trøtt av og til. Men syns du at du er trøtt hver dag? Sliter du med å få overskudd nok til å henge med i hverdagen? Ikke vent på at det skal snu av seg selv, det gjør det sannsynligvis ikke. Her er vanlige årsaker til tretthet og hva du kan gjøre med det:

6 vanlige årsaker til tretthet

 1. Mangeltilstander kan gjøre deg trøtt. Jern, D-vitamin og B-vitamin spiller alle en rolle i hvor opplagt du føler deg. I Norge er vi spesielt utsatt for mangel på D-vitamin da vi ikke eksponeres nok for sol i løpet av året.
 2. Stress. Nervesystemet vårt er laget for å kunne hjelpe oss når vi må være skjerpet, men vi var aldri ment til å være skjerpet hele tiden. Har du mange baller i luften vil nervesystemet ditt jobbe på høygir, og det kan gi betydelig trøtthetsfølelse.
 3. Lite søvn. Vi trenger minst 7 timer søvn hver natt, gjerne mer. Trening kan både hjelpe OG være en dårlig idé, les mer lenger ned.
 4. Kosthold. Mye raske karbohydrater og lite sunn mat kan gjøre deg trøtt. De fleste av oss vet hva som regnes som «sunn mat». En grei regel å følge er at jo nærmere sin naturlige form maten er, jo bedre er det for deg. Fiskefileter, kjøttstykker, hel frukt, hele grønnsaker, nøtter og grove kornprodukter er bra for kroppen. Dehydrering eller for høyt inntak av koffein kan også påvirke energinivået.
 5. Lite aktivitet. Fysisk aktivitet er langt viktigere enn du kanskje skulle tro. Er du stillesittende store deler av dagen? Da har du kanskje allerede svaret på hvorfor du er trøtt og slapp.
 6. Allergi kan gjøre deg trøtt! Ikke alle som har allergi er klar over at de har det.

Prøv dette

 1. Snakk med legen hvis du er mye trøtt. Løsningen på både mangler og allergier kan være veldig enkel, så det er fort verdt besøket!
 2. Stress kan håndteres, men det er er stort tema i seg selv. Vi får ikke plass til alt her. I Trigo-appen har vi flere artikler om stress og stressmestring som vi anbefaler deg å lese! Her kan du lese en av dem på nettsiden vår.
 3. Sliter du med å sove kan regelmessig trening gi mer og bedre søvn. Men ikke alle som sover for lite sliter med å sove. Noen sover lite på grunn av livssituasjon, for eksempel hvis man har små barn. Gjelder det deg bør du unngå å øke behovet for restitusjon når du allerede er i manko. Tunge treningsøkter får bli til en annen del av livet. Frisk luft, gåturer og dagslys kan være mer nyttig for å kjempe mot trøtthet. I Trigo-appen har vi treningsøkter for deg som vil trene tungt og deg som trenger lette økter for å løse opp i en stiv kropp. Prøv en av dem da vel!
 4. I Trigo-appen kan du loggføre væskeinntaket ditt og se om du holder deg innenfor anbefalt daglig inntak.
 5. Du trenger ikke snu opp ned på kostholdet for å få mer energi. Hvis du tilsetter noe som tilfører vitaminer, sunt fett og fiber til hvert måltid så vil du få et mer stabilt blodsukker. Det kan booste energien din!
 6. De aller fleste vet at de bør være mer fysisk aktive, men sliter med å komme i gang. Litt lett aktivitet kan være alt du trenger for å få mer energi. Har du prøvd gang på gang å starte opp en treningsrutine, bare for å falle fra innen kort tid? Her er våre topp 5 triks for å komme i gang med en rutine som varer!

Men vær oppmerksom

Å føle deg trøtt hele tiden er ikke normalt. Det er en rekke sykdommer som kan påvirke energinivået, blant annet diabetes, stoffskiftesykdom og depresjon. Finner du ikke noen åpenbar grunn til at du er trøtt bør du oppsøke legen.

Syns du denne artikkelen var interessant? I appen vår, Trigo, poster vi jevnlig lignende innhold. Last ned appen i dag for å få det med deg! Du finner den på Appstore og Google Play.