Date: 22/03/2024

Kom i mål på 1-2-3(4-5)

Har du prøvd gang på gang å komme i gang med trening, kutte røyken eller leve litt sunnere, men av en eller annen grunn mislykkes du alltid? De aller fleste har det akkurat som deg. Det handler ikke om at du er viljesvak eller “ikke vil det nok”. Gammel vane er vondt å vende, spesielt dersom vanen trigger belønningssenteret i hjernen. Godteri, røyk og tv-titting får det til å lyse opp som et juletre på julekvelden i belønningssenteret. Å kutte sånne (u)vaner til fordel for bedre vaner er enormt krevende. Allikevel er det noen som klarer å ta grep for helsen sin. Og du kan klare det du også. Men hva kan du gjøre for å komme i mål? 

Her kommer våre beste tips for å hjelpe deg i mål

Bruk disse 5 stegene for å

  1. Har du satt deg et mål? I dag er dagen for å begynne! Hvis du har bestemt deg for å gjøre en endring, så begynner du nå. Ikke på mandag. Ikke når du har spist opp sjokoladen i skuffen. Ikke når du har kjøpt nytt treningstøy eller røyket den siste sigaretten i pakken. Hver eneste gang du gjør en handling forsterker du den handlingen som en vane. Hver gang du tar en røyk eller utsetter trening øker du sannsynligheten for at det er det du gjør neste gang også. Begynn med å forsterke de gode vanene, heller enn vanene du vil kvitte deg med!
  1. Ta én dag av gangen. Hva kan du gjøre i dag som forsterker den vanen du ønsker å ha? Det har ikke noe å si at du forsterket en «dårlig» vane i går hvis du kan forsterke en bedre vane i dag. Altfor mange mennesker blir skuffet av seg selv for å «feile» nå de gjør et valg som ikke støtter målet deres. Du kan ikke gjøre rett fra start. Det er rart å forvente å være god i en idrett på første treningsøkt, sånt krever trening. På samme måte krever det tid, terping og innsats å endre vaner. Å ta et «feil» valg er ikke å feile, det er faktisk bare del av prosessen. Du må ikke starte på nytt, du må bare fortsette.
  1.  Planlegging hjelper deg å ta gode valg. Før du går på butikken, planlegg både det du skal handle, men også det du skal unngå å handle. Når du går og legger deg om kvelden, se for deg dagen i morgen. Passer det å legge inn litt aktivitet? Er det noe som må tilrettelegges for at du kan trene etter jobb? Legg for eksempel en treningsbag i bilen sammen med en banan så du ikke er sulten rett før du skal trene? Er det noen spesielle tidspunkt eller situasjoner du røyker eller snuser? Kan du fylle de situasjonene med noe annet for å fjerne fokus fra uvanen? Ikke la endringen din være opp til tilfeldighetene. Vil du nå et mål må du planlegge gode vaner inn i hverdagen din. 
  1. Det du ser ofte påvirker valgene dine. Det er derfor reklame og innholdsplassering er så effektivt. Hvordan kan du sørge for å bli påminnet målet ditt? Og kan du gjøre noe for å se mindre av det du ønsker å slutte med?  
  1. Gjør det lett for deg selv. Noen mennesker klarer å snu på dagen og gjøre livsomveltende endring som varer. De tilhører sjeldenhetene. De fleste av oss vil ha god nytte av å starte i det små. Her er vi tilbake til dette med å forsterke vaner. Start med enkle oppgaver som du kan bygge større etter hvert. Da holder du terskelen lav nok til at du gidder å følge opp lenge nok til at vanen får satt seg. For å lage en vane er det faktisk nok å gå i 5 minutter eller trene én øvelse hver dag. Så lite skal til for å forsterke vanen med å gå tur eller trene styrketrening. Før du vet ordet av det går du i 30 minutter eller trener en hel treningsøkt uke inn og uke ut!

Er det mulig å få bedre helse med bare 3 minutters trening? Vi sier ja! Les her!