Mann ligger og slapper av i gresset
Date: 09/02/2023

20 minutter for mindre stress

Har du opplevd å føle deg stresset? For de fleste er stresset kortvarig, men for noen kan det bli et problem. I denne artikkelen forklarer vi hva stress er, og presenterer en enkel løsning for å kjempe mot stresset


Oppsummering

 • Stress kan være nyttig, det hjelper oss å prestere. Det er altså en nødvendig del av vårt reaksjonsmønster.
 • Når vi ikke har balanse mellom stress og ro kan vi utvikle kronisk stress. Kronisk stress er helsefarlig.
 • Lider du av kronisk stress vil det kunne påvirke fysisk ting som søvn, smerte, humør og konsentrasjon.
 • 20 – 30 minutter i et grøntområde kan være med på å redusere stressnivåene i kroppen.

Hva er stress

De fleste assosierer stress med følelsen man har når man har forsovet seg. Den akutte følelsen av dårlig tid hvor man løper for å komme seg ut døren. Eller når man sitter i bilkø og har et møte som startet for 5 minutter siden. Dette er kortvarig stress, som er helt ufarlig.

Stress er en helt naturlig reaksjon, som vi er avhengig av for overlevelse. Når du må reagere, for eksempel ved fare, starter en prosess som skal skjerpe deg. Adrenalin og andre stresshormoner skilles ut. Det gjør at du får litt økt spenning i musklene. Blodtrykket og pulsen øker. Kroppen går i beredskap, klar til å prestere. Når faren er over går kroppen tilbake til normaltilstand. Stress gjør oss altså egnet til å prestere, og er en ønsket del av reaksjonsmønsteret vårt.

Kronisk stress oppstår når kroppen over tid utsettes for mange situasjoner hvor stressresponsen aktiveres, og vi ikke rekker å komme i balanse. Å føle at kravene på hjemmebane og jobb blir større enn vi klarer å håndtere kan utløse stressrespons. Opplevelsen av å ikke strekke til, ikke mestre og ikke trives vil sette i gang beredskap i kroppen. Gjør vi ikke noe med situasjonen, fortsetter vi å skille ut stresshormoner. Kronisk stress er langt mer helsefarlig enn det akutte. Å gå med forhøyede stressnivåer i kroppen over tid vil kunne lede til en rekke sykdommer. Dessverre er det mange som lider av det, ofte uten å vite det selv. Ikke alle vil gjenkjenne symptomene som stress, fordi det å ha et travelt liv og mange baller i luften er blitt «normalt». Hvis du lærer deg å gjenkjenne symptomene er det enkle tiltak du kan bruke for å bli kvitt stresset.

Symptomer på kronisk stress

Det er mange symptomer som kan oppstå hvis du opplever kronisk stress. Her er noen av dem:

 • Problemer med søvn. Du sliter med å sovne, eller du våkner flere ganger om natten
 • Hodepine
 • Smerter i muskler, spesielt nakke og rygg
 • Smerter i brystet
 • Følelse av uro
 • Du føler deg irritabel og i dårlig humør
 • Dårligere hukommelse
 • Dårligere konsentrasjonsevne
 • Vansker med å «roe ned» eller slappe av

Ett enkelt tiltak

Det er mange ting man kan gjøre for å komme ut av stresspiralen. Bli flinkere til å sette grenser, be om hjelp, lære seg mestringsstrategier osv. Dette er tiltak som krever endring i deg selv, og endring tar tid. Men det finnes en løsning som kan fungere her og nå.

Woman stretching outside

Det viser seg nemlig at det å oppholde seg i naturen i 20-30 minutter reduserer stresshormonene i kroppen betydelig. Det er viktig at du ikke er «på oppdrag», sånn at turen ut også blir et stressmoment i seg selv. Du skal ikke være på løpetur eller på skravletur med en venn. Du skal rett og slett bare ut et sted hvor det er et grøntområde og oppholde deg der. Gå gjerne tur eller sett deg ned og nyt naturen. Helst skal du legge fra deg telefonen og unngå å bli forstyrret. Gjør du det 2-3 ganger uken så vil du hjelpe kroppen å finne balansen igjen.

Ikke alle har et grøntområde i nærheten, men kanskje du kan kjøre til et? For noen vil det være en utfordring å komme seg til skog og mark fordi de bor sentralt og langt vekk fra natur. Da er det ikke en løsning på stresset ditt å «oppholde seg i naturen», fordi det blir et større stressmoment å komme seg dit i en travel hverdag.

Da kan det være en løsning å gå seg en tur der du er. Det blir ikke nødvendigvis det samme som å få effekten av naturen, men en gåtur i fred og ro kan gi tid til å samle tanker, følelser og roe ned kroppen.

20 minutter 3 ganger i uken. Det er vel et enkelt bytte for bedre søvn, mer overskudd, bedre hukommelse, bedre helse og generelt bedre velvære.

Referanse:

Hunter, M., Gillespie, B. & Chen, S. (2019). Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers. Frontiers in psychology. Vol 10. From: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00722 [08.02.2023]