Smerter kan være din venn

Date: 13/02/2023


Oppsummering

  • Smerte er et sammensatt fenomen. Du kan ha stor skade og kjenne lite til ingen smerter, og du kan ha ingen skade i det hele tatt og allikevel ha store smerter. Alt som skjer rundt deg vil påvirke smertene dine og din opplevelse av smerte
  • Smerte er et alarmsystem, og kommer fra hjernen, ikke fra kroppen. Smerte er hjernen din sin måte å si fra om at noe trenger din oppmerksomhet fordi noe kan være galt.
  • Vi trenger smerte. Den er der for å hindre oss fra å skade oss, eller fra å skade oss mer når vi først har vært utsatt for noe.
  • Derfor bør du også lytte til smerte! Smerten er ikke en fiende, det er en venn som prøver å gi deg gode råd. Du bør ikke tenke at du skal kvitte deg med smerte, for den trenger du. Du bør heller prøve å finne ut hva det er smerten prøver å fortelle deg, og så gjøre noe med det.

Vi må endre synet vårt på smerte

Mange mennesker ser smerte som et onde de må bli kvitt. Det gir jo mening, siden det kan være både ubehagelig og hemmende å ha vondt. Men burde vi kanskje se på det på en ny måte? Det er sjelden smertene i seg selv du trenger å bli kvitt; det er årsaken til at du har vondt du bør gjøre noe med. Smerter kan faktisk være en venn som du bør lytte til.

Det høres kanskje ut som den største selvfølgelig, men tenk deg litt om. Hvor mange ganger har du tatt smertestillende medisiner, og unngått å se nærmere på grunnen til at du har vondt? La oss si du har regelmessig, ukentlig hodepine. Tar du medisiner for å komme deg gjennom dagen uten å gjøre noe med grunnen til at du alltid har hodepine? Eller finner du ut hva det er som gjør a du får vondt, og gjør nødvendige tiltak og endringer? Eller si du har artrose i et ledd. Tar du smertestillende for å holde ubehaget i sjakk uten å følge de andre anbefalingene som også kan redusere smerter, som å trene og endre livsstil?

De fleste vil ofte gjøre noe med smerten. Men å medisinere vekk ubehaget i stedet for å finne ut hva som er galt og å adresse det, det er som å ta på seg støydempende hodetelefoner når en god venn prøver å gi deg råd.

Hva er smerte?

«…an unpleasant sensory and emotional experience associated with, or resembling that associated with, actual or potential tissue damage. Pain is always a personal experience that is influenced to varying degrees by biological, psychological and social factors» (European Pain federation)(1).

Enkelt fortalt og oversatt: smerte er en ubehagelig følelse i kroppen, som kan komme av skade. Men det kan også komme uten at det er skade eller sykdom tilstede. Alt som skjer i livet ditt og rundt deg vil påvirke hvordan du opplever smertene.

Men hvordan kan vi ha smerter, uten at det er noe galt? Har du hørt om arbeideren som fikk en stor spiker gjennom skoen? Han hadde store smerter helt til helsepersonell fjernet skoen og fant ut at spikeren ikke hadde truffet foten hans – den hadde gått mellom tærne. Hjernen hans hadde sett en potensiell mulighet for skade, og varslet ham om det med det eneste varselsystemet hjernen har; smerte.

Det som skjer rundt deg kan også påvirke hvordan du opplever skade. Har du hørt om kvinnen som ble angrepet, og som klarte å komme seg unna? Når hun oppsøkte medisinsk hjelp like etterpå hadde hun en kniv i nakken. Det stilig er at hun ikke visste at den var der, hun hadde ikke merket at hun ble knivstukket. Det var en større fare for hennes liv der og da (angrepet), så hjernen valgte å ikke varsle henne om kniven. På motsatt side kan stress, lite søvn, frykt for smerte og frykt for sykdom forsterke smertefølelse.

Vi prøver ikke å si at smerte kun sitter i hodet ditt. Men vi prøver å illustrere at smertefølelsen kan bli påvirket av svært mange ting. Det kan være greit å vite at grad av smerte sjelden forteller oss mye om grad av skade.

Så hva kan smerte fortelle oss?

Et effektivt alarmsystem

Smerte er et veldig effektivt alarmsystem. Det er hjernen sin måte å varsle seg om at det er noe som skjer som trenger din oppmerksomhet. Ved at du blir oppmerksom på skade eller potensiell skade kan du unngå å gjøre ting som vil forverre situasjonen. Tenk om vi ikke hadde smerte? Da hadde vi løpt rundt på brukne ben og aldri gitt kroppen tid til å reparere seg. Smerte er overlevelse. Hjernen din er hele tiden på utkikk etter trusler i omgivelsene dine. Hvis den anser en skade, en tilstand eller en situasjon som en potensiell trussel mot deg, din helse eller din overlevelse, da vil den sørge for at du har vondt.

Visste du at stress kan forårsake fysiske smerter? Les vår artikkel om stress her.

Kanskje du har hodepine fordi du er overarbeidet, mistrives, på grunn av livsstilen din eller på grunn av dårlig søvn. Hodepinen er hjernen sin måte å fortelle deg at noe er ute av balanse, og at du sannsynligvis bør gjøre forandringer i hverdagen din. Det du gjør pr i dag kan være skadelig for helsen din.

Eller et annet eksempel; la oss si at du vanligvis ikke driver med noe trening for ryggen. En dag løfter du noe tungt, kanskje du skal flytte møbler. Du belaster kroppen med mer vekt enn den egentlig har styrke og kapasitet til. Hjernen din vil si fra om at nå er du i gang med å overbelaste, og du får korsrygssmerter. Kanskje smertene kommer litt etterpå, fordi hjernen vil at du skal vite at ryggen er sliten og at du ikke må belaste mer, for da vil den skades. Hjernen din informerer deg om at du har nådd kroppens tåleevne, og at kroppen trenger litt tid til å reparere før du belaster den igjen.

Å løfte noe tungt kan utløse smerte hvis du ikke er sterk nok

Kroniske smerter

Noen mennesker har kroniske smerter, uten at de samtidig har noe skade eller noen «trussel». Moderne medisin har ikke klart å forklare all type smerte, og enkelte kroniske tilstander er fremdeles et mysterie. Vi vet ikke helt sikkert om kroniske smerter er et symptom på noe, eller om de kroniske smertene er en sykdom i seg selv. For de menneskene som sliter med kronisk smerte er ikke smerte en venn. Da blir det heller et oversensitivt alarmsystem som aldri skrur av. «Faren» som hjernen vil advare deg mot er ikke egentlig der – vi har i alle fall ikke klart å finne ut hva den faren er enda.

Lytt

Så hva bør du ta med deg fra dette?

Det vil vil at du skal ta med deg fra denne teksten, er at når du har smerter bør du lytte – smertene er der av en grunn. Hjernen din forsøker å fortelle deg at noe ikke er ok. Smerte er ikke en fiende, den er ditt signal for å gjøre noe annerledes. Å lytte kan spare deg for en skade, mer skade eller mer smerte. Det er ikke noe galt i å ta medisiner for å komme deg gjennom dagen, men medisinene bør ikke være det eneste tiltaket. Du bør prøve å finne ut hva det er hjernen prøver å fortelle deg, og så iverksette nødvendig tiltak. Noen ganger er det skade og overbelastning, Andre ganger livsstil og vaner. Uansett hva det er så bør du prøve å bruke smerten som en nyttig veileder til å finne problemet, heller enn et onde du må prøve å bli kvitt.

Lytt til smerte, den kan fortelle deg mye

Referanse:

  1. European Pain Federation (u.å.). The definition of pain. Hentet fra: https://europeanpainfederation.eu/what-is-pain/