Kan det være farlig for meg å trene?

Date: 17/04/2024

Er du 65+ og lurer på om du bør trene eller ikke? Vi kan gi deg én god grunn til å begynne allerede i dag:

Når du har kommet godt i gang vil du føle deg mange ganger bedre enn du gjør nå.

Du vil ha mer energi, overskudd og bedre humør. Hverdagsaktiviteter blir lettere. Mange ulike småplager vil føles bedre. 

Dessuten vil du tåle mye mer. Du tåler sykdom bedre og vil komme deg mye raskere etter en sykdomsperiode. En trent kropp tåler bedre å falle da risikoen for skader er langt lavere enn hos en som er utrent. Og selv om vi alle faller innimellom, så vil en trent kropp også falle sjeldnere. På mange måter kan man si at du tar med deg den unge kroppen din lenger inn i alderdommen hvis du sørger for å styrke den. Om du føler at alderen allerede har gjort sitt kan det være godt å vite at det ikke er for sent. Begynner du å trene i dag vil du skru tiden litt tilbake. I løpet av bare noen få uker vil du merke endringer til det bedre. 

Trygt å trene

Men du er kanskje redd for at det kan være skadelig på noe vis? At styrketrening kan være for stor belasting på kroppen din som allerede har noen småplager her og der? Eller at hjertet ikke vil tåle det?

Lurer du på om knær tar skade av løping? Les mer om det her

Det er forsket mye på eldre og trening. «Eldre» er definert som alle over 65 år. Det man finner er at ikke bare er det trygt, men du vil sannsynligvis leve lenger og med større livskvalitet enn om du ikke trente. Hjertet ditt blir sterkere, musklene blir sterkere, knoklene blir sterkere. Og hjernen blir faktisk «sterkere» den også. Du bor hjemme lenger, tar var på deg selv lenger, har mer energi til å være med barn og barnebarn (og oldebarn!). Ikke bare det, men det kan til og med utvide ditt sosiale nettverk. Både på treningssenter og på andre arenaer hvor man møtes og trener er folk ofte svært åpen for å komme i prat med andre. 

Det er noen få tilstander som gjør at du skal være litt mer forsiktig enn andre. Ha du en sånn tilstand vil du være klar over det og du har sannsynligvis fått beskjed av helsepersonell om hvor hardt du kan ta i. Er du usikker på om dette gjelder deg bør du ta en prat med legen før du begynner. Med det sagt skal moderat trening og fysisk aktivitet være positivt for alle.

Er du nysgjerrig på å begynne? Prøv ett av våre treningsprogram og se hvordan det føles om noen uker! Last ned appen vår fra Google Play eller App store for å komme i gang i dag!