Hvordan puster du?

Date: 08/04/2024

Du puster normalt. Eller? Har du kjent etter?

Alt for mange går rundt med en kropp som er i beredskap, ofte uten å vite om det. Pust inn mens du teller til 4 og ut mens du teller til 4. Kjenn at magen er med og beveger seg. Gjenta 2-3 ganger. Hvordan føltes det? Som om kroppen roer seg? Var det litt rart og kanskje vanskelig? Da har du nok godt av å bli bevisst på hvordan du puster. Kjenn etter i ulike situasjoner i hverdagen. Sitter pusten høyt i brystet? Har du lange, rolige åndedrag, eller er de korte og anstrengte?

Ta kontroll, pust

Det er blitt normalt å stresse. Vi skal prestere på alle arenaer. Man stopper sjelden opp og gjør «ingenting». Det gjør at mange kan ha en kropp som er i stressmodus uten at de vet om det engang. Når kroppen er i stressmodus kan du oppleve å føle deg trøtt, men ha vansker med å sove. Du kan føle at du alltid er «på» og sliter med å roe ned. Du kan ha hodepine og muskelverk. Mange tror at dette konstante ubehaget er sånn de skal ha det, og legger nærmest ikke merke til det. Men det er definitivt ikke sånn vi skal ha det, og det er på tide å ta grep.

Har du hørt om det parasympatiske nervesystemet? Det parasympatiske nervesystemet har blant annet som oppgave å:

  • roe ned hjerterytmen din
  • gjøre at du puster saktere og dypere
  • sørge for at fordøyelsen fungerer normalt
  • få musklene dine til å slappe av

Overfladisk og rask pust kan bidra til å opprettholde stress, men dyp og rolig pust kan aktivere det parasympatiske nervesystemet og motvirke stress. 

Hvordan?

Det er flere pusteteknikker som blir brukt for å roe ned kroppen. Felles for dem alle er at utpustet varer lenger enn du normalt ville pustet ut. Lange utpust stimulerer nemlig det parasympatiske nervesystemet, og vil derfor bidra til å få kroppen din til å slappe av.

Gode råd for pusteøvelser er: Pust med nesen. Fokuser på å slippe spenninger i kroppen, og spesielt i skuldrene og magen. Magen skal bevege seg når du puster. Dersom det kun er brystet som løfter og senker seg, da gjør du noe feil.

Pust 4-4

Dette er den enkleste å begynne med. Pust inn mens du teller sakte til 4, så ut mens du teller sakte til 4. Gjenta 6-8 ganger, eller til du kjenner at du føler deg rolig.

Pust 6-6

Hvis du føler deg komfortabel med dyp og rolig pust kan du prøve denne. Pust inn i 6 sekunder og ut i 6 sekunder. Gjenta 4-6 ganger, eller til du kjenner at du føler deg rolig.

Pust 4-7-8

Pust inn mens du teller sakte til fire. Hold pusten mens du teller sakte til 7. Pust ut mens du teller sakte til 8. Gjenta 3-4 ganger, eller til du kjenner at du føler deg rolig.

Denne kan oppleves ubehagelig hvis du ikke er vant til å puste dypt. Føler du at det er vanskelig å finne roen med denne kan vi anbefale å starte med 4-4, gå over til 6-6 og så prøve denne når du er komfortabel med 6-6. Bruk den du liker best.

Hvor ofte må jeg bruke pusteteknikk?

Så ofte du vil! Det kan hjelpe umiddelbart når du føler deg stresset. Hvis du gjør det på regelmessig basis kan det hjelpe deg å bli mer bevisst på pusten din. Kanskje du da vil merke det tidligere når stresset påvirker pusten din og din generelle velvære, og da er det også lettere å ta grep tidligere.

Pusteteknikk er den raskeste og enkleste måten å hjelpe kroppen å håndtere stress, men det er flere ting du kan gjøre. Kanskje du vil lese om hvordan naturen påvirker stressnivåene i kroppen din?

Trenger du avspenningsøvelser for en stiv og støl kropp? Last ned appen vår og prøv en av våre mange daglige rutiner for å løse opp i stramme muskler!