«PEACE and LOVE»- prinsippet

Date: 02/02/2023


Oppsummering

  • PEACE and LOVE er akronymer som skal beskrive hvordan å best behandle akutte bløtvevsskader for å sørge for optimal tilheling
  • PEACE brukes de første 3-4 dagene. Hovedfokus er å beskytte mot større skade, og å fremme kroppens egne helingsprosesser
  • LOVE brukes når de er gått 3-4 dager og hjelper deg med å bygge opp kroppen igjen med riktig aktivitet

Hva er det?

«PEACE and LOVE» er akronymer som beskriver hvordan du best behandler akutte skader, som for eksempel overtråkk og strekk. Tidligere har man bruke «RICE», «PRICE» og «POLICE»- prinsippene, men disse har hatt mangler i forhold til hva som er optimal behandling av skade. I 2019 ble PEACE and LOVE foreslått, og tok over for de tidligere prinsippene. 

«PEACE» og «LOVE» brukes i hver sin fase

De første 3-4 dagene etter skade brukes PEACE, mens LOVE brukes deretter.

PEACE

Protect – Kroppsdelen som er skadet skal beskyttes mot ny eller mer skade, og den må derfor avlastes. Det kan enten gjøres ved å bare unngå å bruke den, ved å bruke krykker eller ved å bruke teip og støtteskinner for å stabilisere. Hva som er best kommer an på skaden.

Å avlaste betyr ikke å unngå all bevegelse. Litt bevegelse er fint for heling, men la smerten din bestemme hvor mye. Og husk; beveg, ikke belast. Eksempel på å bevege er å sitte i en stol og rulle på foten. Eksempel på å belaste er å reise seg opp og stå på foten. (Belastning kan være ok, så lenge den helt, helt smertefri).

Elevate – Det er anbefalt å holde området som er skadet høyere enn hjertehøyde.

Avoid – Unngå bruk av betennelsesdempende medisiner og unngå å bruke is. Begge disse har veldig god effekt på smerte og på hevelse, men kan også svekke kroppens evne til å reparere. Så selv om det føles bra, er det ikke nødvendigvis bra. 

Compress – Ha på kompress på området som er skadet. Du skal ikke stramme det for mye – du skal ha like god bevegelighet med og uten kompresset. 

Educate –  Jo bedre du forstår skade, prognose og behandlingsplan, jo bedre utfall får du etter skaden. 

LOVE

Etter 3-4 dager er det på tide med litt LOVE.

Load – Optimal belastning er viktig for at kroppen skal klare å reparere bltøvevet. Optimal belastning betyr at du gradvis øker hvor mye belastning du legger på leddet, og lytter til smerte. Ikke press deg gjennom noe som er vondt. Det er anbefalt at du kommer i gang med dine vanlige aktiviteter så snart smerten tillater det, men husk å prøve deg frem forsiktig så du unngår å overbelaste. Start med å forsøke å ha lett vektbelastning på området, og øk utfordringen/belastningen dag for dag.

Optimism – Frykt, bekymringer og negative tanker har vist seg å kunne påvirke prognosen din negativt. Snakk med en fysioterapeut som du kan diskutere bekymringene dine med og som kan betrygge deg. Ofte har vi bekymringer som er helt unødvendige, og helsepersonell med kunnskap om din skade kan hjelpe deg å finne ut hva som er realistisk å forvente og hva som er unødvendige, negative tanker. 

Vascularisation – Å øke blodgjennomstrømning med å være i generell fysisk aktivitet som sykling, gåturer, ellipsemaskin og lignende, har vist seg å gi positive utslag på heling. Sørg for at du gjør aktiviteter som ikke provoserer smerte. 

Exercise – Å styrke området som er skadet med trening kan hjelpe med å forebygge ny eller mer skade, og det kan hjelpe deg med å gjenvinne bevegelighet, funksjon og styrke. La smertene bestemme hvor mye du presser deg, start forsiktig og bygg på derfra. Start med enkle øvelser og øk utfordring etterhvert som skaden/smerten tillater. Sliter du med å finne gode øvelser til det nivået du er på, snakk med en fysioterapeut.

Husk; hvis du har hatt en større skade og har mye smerter, snakk med en fysioterapeut eller annet helsepersonell for å utelukke skader som trenger mer behandling enn PEACE og LOVE!

Referanser

  1. Kevin Nordanger Martin (2019) Alle skader trenger litt Peace and Love. Fysioterapi i privat praksis. Vol 2. From: https://www.fysioterapi.org/fagstoff-belastningsskader-og-akutte-skader/alle-skader-trenger-litt-peace-love [02.02.2023]
  2. Dubois, B. (2019, April 26th) Soft tissue injuries simply need Peace and Love. [Blog post]. From: https://blogs.bmj.com/bjsm/2019/04/26/soft-tissue-injuries-simply-need-peace-love/