3 menn, sitter med hver sin holdning; krumbøyd, henslengt og rett i ryggen

God og dårlig holdning

Date: 18/01/2023


Oppsummering

  • De fleste av oss har hørt at vi må rette oss opp og sitte pent for å unngå å få vondt i ryggen.
  • Men visste du at selv ergonomisk korrekte holdninger kan gi smerter?
  • Kroppen er laget for bevegelse. Derfor er ingen stilling feil. Stillesitting er et større problem en sittestilling.
  • Alle holdninger kroppen kan innta er sunne for kroppen, og å bruke dem alle bidrar til at du holder deg smertefri og fleksibel.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt det; «Pass på ryggen, rett deg opp». Mange mennesker vi fysioterapeuter møter er bekymret for at smertene deres kommer av «dårlig holdning». Det kan være de føler de sitter feil eller står for krumbøyd.

Men hvor mye har det egentlig å si?

Ingen sittestilling vil holde deg smertefri

Vi er alle opplært i å rette opp ryggen. Trekke skuldrene bak. Sitte pent. Det er til og med utarbeidet egne anbefalinger for hvordan man skal sitte «ergonomisk korrekt» foran pc skjermen. Her kommer en alt for godt bevart hemmelighet, som vi vil at du og alle du kjenner skal vite om:

Du kan sitte med så ergonomisk korrekt holdning du bare vil, men du kan fint få vondt av å sitte der allikevel.

La oss gjøre et lite eksperiment. Strekk ut armen til siden og hold den der. Hvor lenge klarer du å holde? Det blir fort ubehagelig og tungt, sant? Hvis du holder litt lenger, selv om det er ubehagelig, får du vondt andre steder også? Ubehaget sprer seg kanskje litt opp i nakken og bak i ryggen.

Å sitte krever muskelstyrke. Det krever at de «posturale» musklene dine (holdningsmusklene) holder deg oppreist i stolen. Magemuskler, ryggmuskler, skuldre, nakke, alt jobber mens du sitter.

Det betyr at sitter du lenge, så skjer det samme som du kjente i armen når du holdt den ut til siden. Musklene surner og blir trette.

Problemet er altså ikke sittestilling eller holdning. Det er heller at du sitter for lenge uten å bevege deg.

Men hva hvis jeg ikke bare sitter dårlig, men også står og går med feil holdning?

Føler du at du er krumbøyd når du står og går, og tenker at det kan forklare hvorfor du har vondt i ryggen eller skuldrene? I teorien så kan det forklare ubehaget ditt, ja. Men ikke nødvendigvis fordi den krumbøyde holdningen er dårlig i seg selv. Det er nok heller fordi du tilbringer for mye tid i den krumbøyde stilingen. Du gjør ikke nok varierte bevegelser i løpet av dagen til at musklene skal få den bevegelsen og variasjonen de trenger. Det mange ikke tenker over er at dette også gjelder for mennesker med veldig «korrekt» holdning. Er du rak i ryggen, aldri slapper av og sjelden bytter stilling så vil også den «gode» holdningen kunne medføre ubehag. Muskler elsker bevegelse!

Det er nemlig sånn at vi mennesker et laget for bevegelse. Alle bevegelser er riktig for oss. Alle holdninger er riktig for oss. Det er en grunn til at kroppen kan både være krumbøyd, fremoverlent, bakoverlent og rak. Dette er alle naturlige stillinger for kroppen vår å innta. Jo flere av kroppens holdninger og stillinger du utnytter i løpet av en dag, jo mer fleksibel og sterk vil du bli i kroppen.

Ikke pass på ryggen

Det beste du kan gjøre er faktisk å ikke passe så mye på ryggen. Ikke vær redd for å bruke den på alle måter den kan brukes. Å tenke at den eneste stillingen som er rett å innta er å være rak som en pinne, er som å tenke at det eneste rommet i huset ditt som fungerer til noe er kjøkkenet. Greit at kjøkkenet kan brukes til mye, men jeg er sikker på at du finner god nytte i de andre rommene også. Kroppen din kan bevege seg på så utrolig mange måter og har mange ulike holdninger – bruk dem alle på samme måte som du nytter deg av alle rommene i huset ditt.

Kanskje du vil være interessert i å lese vår artikkel om korrekt teknikk ved ulike treningsøvelser? Trykk HER for å gå til artikkelen

«Riktig holdning» er ikke en ting, beste stilling er neste stilling. Med andre ord, hold deg i bevegelse og bruk alle de ulike holdningene du har hver dag!