Nyttårsforsetter

Date: 05/01/2023

Nå er nyåret i gang, og mange har begynt å lage seg nyttårsforsetter! Dette er en populær tid for å lage et nytt og bedre «meg». For noen fungerer det. Andre faller av de nye, gode vanene lenge før februar.

Men hva er en god vane, og hva er en skadelig og lite bærekraftig vane? Vi er opptatt av at du skal lage nyttårsforsetter som kan gjøre deg til en friskere og sterkere versjon av deg selv, heller enn å ende opp med å skade deg eller med å skuffe deg selv nok en gang.

Skadelige nyttårsforsetter

I denne teksten fokuserer vi på fysisk skade, og ikke de forsettene som er skadelig emosjonelt.

Svært mange skader oppstår når folk vil gjøre for mye, for fort. Vi har ofte store ambisjoner for oss selv. Med masse motivasjon etter en lat jul går vi for hardt ut. Uansett om det er 2 uker, 2 måneder eller 2 år siden sist du trente, så trenger kroppen tid på å komme i gang. Den er tilpasningsdyktig, men den må få tid til å tilpasse seg. Og tid er vi ikke så veldig glad i i dagens samfunn. Vi vil ha quick fix og raske resultater. Ryggsmertene som har bygget seg opp over 1, 2 eller 3 år skal helst forsvinne med 1 eller 2 behandlinger. De 5 kiloene vi har lagt på oss de siste månedene skal smelte av kroppen med ett par treningsøkter og noen middagssalater.

Dessverre må vi belage oss på å bruke tid hvis vi vil ha varige resultater.

Hvis du ikke har trent på noen uker bør du ikke starte med 4-6 økter uken med høy intensitet. Da kan du være sikker på at du drar på deg en skade før februar rekker å starte.

Nyttårsforsetter som holder deg skadefri

Motsatt vil også inaktivitet over tid kunne gjøre deg mer utsatt for skader og smerte. Aktivitet, trening og bevegelse er som balsam for sjel og kropp, og det vil hjelpe med å holde deg frisk og smertefri. Derfor bør du sørge for å bevege deg.

Kommer du i gang med litt trening og bevegelse og trapper langsomt opp er sannsynligheten stor for at du går et bra år i møte!

Hvis nyttårsforsettene dine handler om trening, vil vi anbefale deg å følge disse tommelfingerreglene:

  • Start rolig, enten med få økter i uken (2-3 stk), eller med lav intensitet og vanskelighetsgrad på øktene. Å gå en tur på 30 minutter hver dag i 5 dager er såpass lavintensivt at det burde gå helt fint.
  • Sørg for å legge inn litt variasjon. Kroppen liker å brukes på ulike måter, og trener du det samme hver eneste gang du trener kan kroppen noen ganger bli overbelastet. Hvis du begynner å løpe, kanskje en dag kan være en kort økt med raske intervaller? Og den andre dagen en litt lenger økt med lavere hastighet?
  • Øk langsomt. På utholdenhetsidretter som løping og sykling kan det være fint å følge 10%-regelen. Øk med maks 10% hver uke. Det vil si at om du har løpt eller syklet totalt 90 minutter denne uken (30 minutter 3 ganger eksemplevis) bør du ikke løpe eller sykle mer enn 99 minutter neste uke.

Bonus

Det beste med å starte langsomt og forsiktig er effekten det kan ha på motivasjon! Å gå hardt ut kan ta motet fra deg på sikt. Motivasjonen dabber av og mange faller fra. Hvis du sørger for å holde øktene dine korte og enkle i starten så kan du gi deg selv mestringsfølelse. Mestringsfølelse er en voldsom motivasjonsbooster! Så hvis du belager deg på å bruke tid denne gangen, og ikke skynde deg avgårde inn i det nye og bedre året, kanskje du faktisk klarer å holde på de gode rutinene dine denne gangen?

Trigo hjelper deg

Bilde av mobil med Trigo app

Har du sett appen vår? Der vil du finne mange ulike treningsrutiner og treningsprogrammer. Hver er tilpasset ulike smertetilstander og mål. Les mer om appen ved å trykke her. Vi ønsker å motivere deg og støtte deg til å ta gode valg hver uke hele året. Ikke bare i januar. Last ned appen i dag fra Google Play eller Appstore, og kom i gang med en sunnere, friskere og gladere deg allerede i dag! Trykk her for å gå til nedlastning i Appstore og her for å laste ned fra Google Play.

Lykke til med nyttårsforsettene!