Date: 11/04/2021

Ankelovertråkk

Ankelovertråkk, eller vrikking av foten, er en svært vanlig skade både innen idrett og ved annen fysisk aktivitet. Overtråkk utgjør blant annet ca hver femte skade innen organisert idrett. Mest vanlig er det i de store ballidrettene som fotball, håndball og basketball, men også innen individuelle idretter er denne skaden vanlig. Også når man går tur i terrenget eller mister balansen kan man fort ende med å tråkke over.
Den vanligste mekanismen ved overtråkk er at man lander forkjært og foten vris innover slik at et eller flere av leddbåndene på utsiden blir forstrukket eller ryker helt. Leddkapselen kan også bli skadet. I verste fall kan man få brudd i et av beina i foten eller leggen.
Reaksjonen blir ofte smerter, hevelse og ømhet. Smerten er som oftest på utsiden av ankelen, og øker når man beveger foten slik som når man tråkket over. I noen tilfeller kjenner man også smerte på innsiden.
Et overtråkk kan også skje ved at foten vris utover. Da skader man leddbånd på innsiden. Dette er imidlertid sterkere enn på utsiden, og det skal derfor mer til får at den type skaden skjer.
Som i de fleste ledd kan musklene rundt leddet være med å skape stabilitet. Dersom vi klarer å stramme opp musklene med nok kraft til å overvinne den ytre kraften unngår vi å tråkke over. Det er avgjørende at vi klarer å aktivere musklene i tide. Derfor vil nevromuskulær trening kunne være med å forebygge slike skader.
Dersom du har tråkket over og trenger hjelp så tar du bare kontakt med oss.