Hverdagsaktivitet: Mann leker med barnebarnet sitt
Date: 27/01/2023

3 minutter for et lengre, friskere liv


Oppsummering

  • Ikke alle føler de har tid eller ork til anbefalingen om «30 minutter aktivitet hver dag»
  • Forskning sier at 3 minutter med intensiv aktivitet kan være alt du trenger for å ivareta helse
  • Aktivitetene trenger ikke være trening. Øker du intensiteten på aktiviteter du allerede gjør kan det være nok.

Her kommer gode nyheter for deg som misliker å trene, ikke har tid til å trene, ikke har planer om å trene, men allikevel gjerne vil ha bedre helse. 3 minutter dagen kan være alt som skal til for å leve et lengre, friskere liv.

3 minutter fordelt på flere korte intervaller

De fleste har sikkert fått med seg anbefalingen om å være fysisk aktiv med moderat intensitet 150 minutter uken (30 minutter 5 dager uken). Det skal sikre en sunn helse med redusert risiko for blant annet hjerte-kar sykdommer. Selv om mange sikkert ønsker å sikre seg god helse, så kan det å sette av 30 minutter hver dag føles helt uoverkommelig. Mellom jobb, oppgaver i hus og hjem og barn som skal kjøres og hentes er der ikke alltid mer tid igjen av dagen. Da kan det føles urettferdig å få tredd anbefalingene om 150 minutters aktivitet nedover hodet, du har jo ikke tid til sånt!

Men 3 minutter har du kanskje? Da vil det nok glede deg å høre om den nye forskningen vi ramlet over! I desember 2022 publiserte Nature Medicine en studie som viser at 1-2 minutter med intensiv aktivitet, gjort 2-3 ganger om dagen kan gi bedre helse (1) . Det kan redusere risiko for hjerte-karsykdommer, og for ulike kreftsykdommer. Og du trenger ikke sette av dedikert tid til trening, du kan faktisk finne de 3 minuttene i ting du uansett gjør!

Hva slags aktivitet teller?

Det er her det blir helt genialt. Hvis du sørger for å bake denne intensive aktiviteten inn i ting du gjør hver dag uansett, så slipper du å sette av 3 minutter. Går du hjem fra jobb? Da kan du kanskje jogge eller løpe opp ene bakken. Tar du bussen om morgenen? Spring 1 minutt for å rekke den. Har du trapper i huset? Kanskje du kan løpe opp trappene. Gjør ting du uansett ville gjort, bare raskere og mer intensivt. Leker du med ungene om ettermiddagen? Vær litt ekstra bajas og ta deg ut i ett minutt eller to. Gjør du det noen få ganger om dagen, da er du faktisk i mål!

Nå er det jo sånn med all forskning at ett enkelt studie ikke kan konkludere helt sikkert. Før man kan si med sikkerhet at 3 minutter er nok for bedre helse, må det mer forskning til. Men det er gjort flere lignende studier tidligere som har indikert at å få opp pulsen noen korte intervaller hver dag kan være svært helsefremmende. Det er altså ikke helt utenkelig at dette skal være riktig.

For deg som ikke er glad i å trene må jo dette være gode nyheter?

Referanse til studiet:

  1. Emmanuel Stamatakis, Cecilie Thøgersen-Ntoumani mfl.: Association of wearable device-measured vigorous intermittent lifestyle physical activity with mortalityNature Medicine, 2022. DOI: 10.1038/s41591-022-02100-x